Painea noastra cea de toate zilele devine pe zi ce trece tot mai „creativa” daca e sa ne luam dupa brutarii din lumea intreaga care se tot joaca cu ingrediente care mai de care mai ciudate pentru a prinde un loc in Cartea Recordurilor. Faina, drojdie, sare, apa, cam asta gasesti intr-o paine sanatoasa-bine, si niste colorant, niste E-uri de la mama lor, asa e astazi-dar nu ai cum sa intri in Cartea Recordurilor cu asa ceva, nu? Cea mai mare paine din lume exista deja, a fost omologata cu dedicatie pentru… romani. Da, noi suntem cei mai cei la paine, cea mai mare paine rustica de cartofi din lume a fost omologata si apoi devorata chiar aici, pe meleagurile noastre. Insa cea mai scumpa paine din lume vine din Anglia, din Tara Galilor, „taticul” ei e brutar englez cu experienta si costa 95 de euro. Participantii la un festival culinar au ramas socati de ce a putut sa iasa din mainile priceputului brutar englez.

Intr-o banala paine – numai banala nu o sa va para dupa ce veti auzi in continuare…- brutarul nostru a pus niste ingrediente care le gasesti pe toate strazile-glumim-sampanie, aur de 23 de carate, apa minerala de cea mai buna calitate si sare, dar nu sare obisnuita, ci de mare, naturala 100%. Desi nu stim exact in ce cantitati sunt regasite in paine, ingredientele nu sunt ceva deosebit pentru paine. In secolul XVI sa incluzi asemenea minunatii in paine era un simbol obligatoriu daca erai avut, aveau un statut social important. Aurul e folosit doar pentru stralucire, iar sampania schimba complet gustul painii consumate calde, proaspat scoase din cuptor. Chef Raymond Blanc e raspunzator de formarea lui ca manuitor iscusit al ingredientelor in bucatarie. Recordul a fost batut cu greu, dupa cel precedent de 38 de euro, incercarile brutarului englez de a concepe reteta perfecta de paine de lux esuand de cele mai multe ori.

Painea sa „din aur” se face lunar, dar doar pentru ocazii speciale, pentru oameni cu dare de mana si e uriasa in comparatie cu o paine obisnuita, de pana la trei ori mai mare. Comenzile vin pe banda rulanta chiar si de la distante uriase, ca de pilda din America, astfel ca afacerea cu painea cea mai scumpa din lume merge ca pe roate si pe timp de criza economica. O fi aurul de vina, o fi calitatea ei exceptionala, o fi sampania, nimeni nu stie, dar brutarul englez isi freaca zilnic mainile de bucurie ca a dat lovitura si are din ce trai ani buni.

FacebookGoogle+Twitter