cartofi-dulciCartoful dulce, o planta ce provine din America Centrala a inceput sa fie plantata si pe meleagurile tarii noastre. Planta a fost cultivata in Dabuleni, judetul Dolj. Pentru inceput plantarea acesteia s-a realizat pe un singur hectar in cadrul Statiunii de Cercetare Dabuleni.

Cu toate ca acest cartof are originea in America Centrala, in Romania a ajuns marfa din Coreea de Sud. Tuberculii au sosit la Dabuleni in primavara aceasta, iar cantitatea de samanta importata este de 70 kg. In solul romanesc, cartoful dulce s-a aclimatizat foarte bine, avand o productie bogata. Cu toate acestea, recolta de la Dabuleni este mai mica ca in Coreea cu aproximativ 30 tone la hectar. Aceasta investitie este profitabila, deoarece in magazine 1 kg de cartof dulce se vinde in medie cu 10 lei, astfel ca profitul ajunge sa fie de sapte ori mai mare.

Cartoful dulce prefera clima calda si umezeala, iar pentru ca sa se dezvolte in Romania trebuie irigat cu grija. Viitorii producatori din Dabuleni au posibilitatea sa acceseze fonduri europene pentru inceperea productiei. Aceasta planta dulce, pe langa avantajele financiare pe care le aduce, mai are si alte facilitati. Gatitul cartofului dulce se poate realiza in nenumarat moduri. Cel mai usor este sa se coaca, sa se faca piure sau supa crema. De altfel, sa nu uitam beneficiile medicale ale acestuia, fiind bogat in antioxidanti, vitamine, minerale si fibre. Cartoful dulce aduce un plus diabeticilor si hipertensivilor, carora le este permis consumul in ciuda gustului dulceag.

Vazand aceste beneficii pe care le aduce planta, agricultorii ce vor investi in cultivarea cartofului dulce vor avea numai de castigat. Pentru a se putea incepe productia de catre persoanele private, institutul din Dabuleni trebuie sa mai multiplice samanta, aceasta fiind inca prea putina pentru a se vinde catre producatori.

 

FacebookGoogle+Twitter